Avustralya Vize Rehberi
Avustralya Vizesi Değişiklikleri
1 Temmuz 2016 itibariyle Avustralya eğitim vizesinde Simplified Student Visa Framework (SSVF) uygulaması başlayacaktır. SSVF uygulamasıyla birlikte Avustralya eğitim vizesinde bir takım önemli değişiklikler olacaktır.
Avustralya Vizesi Değişiklikleri
1- Farklı tipte programlara başvuru yapan öğrenciler için kullanılan 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576 subclass vize tipleri ve SVF uygulaması kaldırılacaktır. Tüm bunlar yerine International öğrenciler hangi programa giderlerse gitsinler Student Visa (subclass 500) başvurusu yapacaklardır. Bundan böyle öğrenciler için tek tip vize olacaktır. Student Guardian'lar ise subclass 590 kategorisine başvuru yapacaklardır.
2- Tüm vize başvuruları online olarak http://www.border.gov.au/Trav/Visa/Immi sitesi üzerinden hesap oluşturularak yapılacaktır. Tüm destekleyici belgeler sisteme online olarak upload edilecektir. Böylelikle konsolosluğa kargoyla belge gönderme gibi işlemler ortadan kalkmış olacaktır.
3- Öğrenciler vatandaşı oldukları ülkenin (yani Türkiye'nin) risk kategorisine ve başvuru yaptıkları okulun risk kategorisine göre Streamlined evidentiary requirements'a yada Regular evidentiary requirements'a tabi olacaklardır. Streamlined evidentiary requirements'a tabi olan öğrencilerin belge sunmaksızın birçok bilgiyi sadece yazılı olarak deklare etmesi yeterli olacaktır. Regular evidentiary requirements'a tabi olan öğrencilerden ise durumlarını belge ile kanıtlamaları istenecektir. Ülkelerin ve Education Provider'ların risk kategorisine göre hangi uygulamaya tabi olunacağı aşağıdaki tablodan anlaşılabilmektedir.
Education Provider Risk kategorisinde birinci yada ikinci kategoride olan okulların bir çoğu öğrencilerin vizeye uygunluk durumlarını okul başvurusu sırasında kontrol etmekte ve buna göre onay vermektedir.
4- 1 Temmuz 2016 itibariyle, 12 ay için gösterilmesi gereken minumum yaşam masrafları aşağıdaki tutarlarda olmalıdır.
Student/guardian AUD19,830
Partner/spouse AUD6,940
Child AUD2,970
5- Sadece dil eğitimi (ELICOS) programı için Avustralya'ya gidecek olan öğrencilerin artık hesaplarında 3 ay para bekletmelerine gerek kalmamıştır.
Öğrenciler ekonomik durumlarını iki farklı şekilde kanıtlayableceklerdir;
- Yıllık geçim parası 19.830 AUD + okul eğitim ücretini sponsorlarının hesaplarında göstererek (yada kredi çekerek),
- Hesapta para gösterilemiyorsamiyorsa; anne-babanın yıllık gelir bordrosununun gösterilmesi de kafi olabilecektir. Ancak bu durumda anne babanın yıllık 60.000 AUD gelir göstermesi gerekecektir. Yani anne baba ayda min. 11.000 TL - 12.000 TL kazanıyorsa nakit göstermeden maaş bordrolarıyla vize alınabilecektir.
7- Dil belgesi sunularak kabul alınabilen programlar (lisans, yüksek lisans vb.) için vize başvurusunda IELTS'den en az 5.5 sunmak gerekecektir. Öğrencinin IELTS 5.0 dil skoruna sahip olması durumunda 10 haftalık bir dil programı (ELICOS) ile IELTS 4.5 dil skoruna sahip olması durumunda 20 haftalık bir dil programı (ELICOS) ile kombine ederek de vizeye başvuru yapılabilecektir.
IELTS'e muadil olarak aşağıdaki sınavlar da kabul edilmektedir.
- Test of English as a Foreign Language paper based test (TOEFL)
- Pearson Test of English Academic
- Cambridge English: Advanced
- Occupational English Test.
8- Bundan böyle ELICOS (English Language Intensive Courses for Overseas Students) kursları için bir süre kısıtlaması olmayacaktır. Eski uygulamada maksimum 50 haftaya kadar ELICOS eğitimi alınabilmekteydi.
9- Uzatılabilir vize almak için geçmişte minimum 40 haftalık bir programa katılmak gerekiyordu. Yeni uygulamayla bu kural da ortadan kalkacak. Öğrenciler istedikleri uzunlukta programa katılıp, Avustralya'da iken tekrar vize başvurusu yapmak kaydıyla programlarını uzatabileceklerdir. Ancak her zaman red alma ihtimali olduğu unutulmamalıdır.
10- Program değişikliği yapılması durumunda öğrencilerin ya aynı seviyede yada bir üst seviyedeki bir kursa kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
11- Yeni uygulamayla birlikte Avustralya'da çalışma izni ilgili bir değişiklik yapılmamıştır. Geçmişte olduğu gibi en az 12 hafta süreyle dil eğitimi programına katılan ve öğrenci vizesi bulunan kişiler programları boyunca haftada 20 saat çalışma iznine sahip olacaktır. Avustralya'da mezuniyet sonrası 1 yıl çalışma hakkı kazanabilmek için ise en az 2 yıllık bir master programı yada 2 yıllık bir ön lisans programı bitirmek gerekir. 1 yıllık master yada sertifika programları sonrasında çalışma izni verilmemektedir.
Simplified Student Visa Framework (SSVF) uygulaması ile ilgili Avustralya Devleti tarafından yapılan resmi duyurunun full metni için tıklayınız.
YURTDIŞI YAZ OKULU ARA